TUR-P
TUR-P ameliyatı, hastaya genel veya spinal anestezi verdikten sonra idrar yolundan özel bir alet olan rezektoskop kullanılarak prostat dokusunun parça parça kesilerek dışarı alındığı bir cerrahi prosedürdür. Günümüzde bipolar (Plazma Kinetik) TUR sistemi TUR ameliyatlarında en çok tercih edilen yöntemdir.
TUR-P ameliyatı nedir?
Endoskopik (kapalı) bir cerrahi yöntem, 80 gramın altındaki prostatların tedavisinde altın standart olarak kabul edilen iyi huylu prostat büyümesi (BPH) cerrahisinde en yaygın yöntemdir.
TUR-P açılımı nedir?
TUR-P ameliyatının açılımı, İngilizce’den gelir ve “Transüretral Prostat Rezeksiyonu” olarak bilinir. Bu ameliyat, üretra veya idrar kanalından endoskop ile girilerek prostatın parçalar halinde kesilerek çıkarılması anlamına gelir.
Plazma kinetik TUR ne anlama gelir?
Plazma Kinetik TUR sistemi, klasik TUR sisteminden farklı olarak bipolar enerji kullanır. Halk arasında “kapalı prostat ameliyatı” olarak da bilinen bu yöntemde prostat, vücuda bir kesi yapmadan idrar deliğinden bir endoskop yardımı ile girilerek parçalar halinde kesilir ve buharlaştırılır. Prostat parçaları daha sonra patolojiye gönderilir ve incelenir.
Plazmakintetik TUR’un klasik TUR’a göre avantajları nedir?
Prostat dokusu daha güvenli ve hızlı bir şekilde çıkarılabildiği için kalp pili olan hastalarda güvenle kullanılabilir. Ameliyat süresi kısalır, kanama riski azalır ve hastanede yatış süresi kısalır.
Plazmakinetik TUR yönteminde kullanılan sıvı serum fizyolojik olduğundan, TUR Sendromu klasik TUR yönteminde görülmemektedir.
TUR operasyonu nasıl yapılır?
Bu yöntemde, hastaya genel veya spinal anestezi verdikten sonra idrar yoluna rezektoskop adı verilen özel bir alet girilir ve prostat dokusu parça parça kesilir. Bu amaca ulaşmak için farklı enerji kaynakları kullanılır. Monopolar veya bipolar enerji kaynağı kullanılabilir. Bipolar sistemde hastanın vücudundan elektrik akımı geçmediğinden, kalp pili olan hastalar için güvenlidir. Günümüzde bipolar (Plazma Kinetik) TUR sistemi TUR ameliyatlarında en çok tercih edilen yöntemdir.
Cihaz, prostat dokusunu şeritler halinde keserken diğer yandan kanamaları durdurur. Prostat dokuları idrar kesesi içinde biriktikten sonra vakum sistemi tarafından çıkarılır. Operasyondan sonra bir sonda idrar yoluna yerleştirilir ve genellikle bir ila üç gün süreyle bekletilir.
Ameliyat sırasında vücutta herhangi bir kesi olmadığı için iyileşme hızlıdır. Çok sayıda hasta sadece altı saat içinde sıvı ve yiyecek almaya başlayabilir ve operasyonun ertesi günü tamamen normal hayatına dönebilir.
TUR-P operasyonunda kullanılan yöntemler nelerdir?
TUR, prostat ameliyatı için kullanılan enerji kaynağına göre monopolar (klasik) TUR ve bipolar (plasmakinetik) TUR olarak adlandırılmaktadır. Prostat her iki yöntemde de parçalara ayrılır. Klasik yönteme göre, plasma kinetik sistem daha verimli ve güvenli bir çalışma sistemi sağlar.
TUİP (Transüretral Prostat İnsizyonu), prostat dokusu çıkarılmadan sadece mesane boynunun özel bir loop vasıtasıyla çizilerek indirildiği ve özellikle mesane boynu yüksekliği olan genç hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntemin diğer yöntemlere göre en büyük avantajı, meni geri kaçma (retrograd ejakulasyon) olasılığının çok düşük olmasıdır.
Bipolar enerji kullanıldığında, bazen doku çıkarılmadan prostat buharlaştırma işlemi yapılabilir. Prostatın buharlaştırılması veya elektrovaporizasyon, bu ameliyat tekniğinin adı.
Bipolar enerji sistemi ile prostat dokusu sadece kapsül halinde çıkarılabilir (enükleasyon). Bu ameliyat tekniğinin adı BipoLEP’dir (Prostatın Bipolar Enükleasyonu).
HoLEP ile TUR-P arasındaki fark nedir?
TUR-P ameliyatı, günümüzde en yaygın prostat ameliyatı tekniğidir ve 80 gramdan küçük prostatlarda altın standart olarak kabul edilir. Bu yöntemde prostat parçalar halinde kesilir ve idrar deliğinden özel bir endoskop vasıtasıyla çıkarılır. HoLEP ameliyatı ise daha büyük prostatların lazer yardımıyla kapsülünden çıkarılması için kullanılır. HoLEP ve ThuLEP yöntemlerinde prostat kapsülünden tamamen ayrıldığı için rezidü doku kalmadığından, çok büyük prostatlarda TUR ameliyatı geride kalabilir.
TUR-P’nin avantajları neler?
TURP ameliyatı, özel geliştirilmiş bir endoskop vasıtasıyla idrar deliğinden girilerek yapılan kapalı bir prostat tedavi yöntemidir. Günümüzde, prostat ağırlığı 30 ila 80 gram arasında olan hastalarda altın standart prostat ameliyat yöntemidir. Daha büyük prostatlarda da bu yöntem etkili ve güvenli bir şekilde kullanılabilir çünkü prostat kinetik sistemi vardır. Açık ameliyat yöntemlerine göre daha hızlı ve daha rahat bir iyileşme süreci sunar. İdrar kaçırma ve sertleşme sorunu gibi cinsel fonksiyon bozuklukları, iyi huylu prostat büyümesi ameliyatlarının tümünde çok nadir olarak izlenmektedir. TUR ameliyatlarında idrar kaçırma ve idrar yaparken yanma sorunları, özellikle ilk üç ay boyunca HoLEP ve ThuLEP gibi enükleasyon tekniklerinde görülebilir.
TURP yöntemi, Greenlight, Rezum ve TUMT gibi buharlaştırma ve ablasyon tekniklerine göre daha büyük bir kavite oluşturduğu için daha iyi sonuçlar sağlar ve prostat dokuları dışarı alınarak patolojik inceleme yapılabilir.
TUR operasyonunun dezavantajları nedir?
TUR ameliyatının en büyük dezavantajı, büyük prostatlarda uygulandığında geride rezidü doku kalması ve bu nedenle ilerleyen yıllarda tekrar prostat tedavisi gerekebileceğidir. Meninin geri kaçması veya retrograd ejakülasyon, TUR ameliyatlarında sık görülen bir durumdur. Çocuk sahibi olmak isteyen veya kuru boşalmayı önlemek isteyen hastalar için ejakülasyon koruyucu TUR veya sadece mesane boynuna müdahalenin yapıldığı TUİP ameliyatı yapılabilir. Retrograd ejakülasyon görülme oranı oldukça düşük olan Rezum ameliyatı da son zamanlarda popüler hale geldi.
Opr. Dr. Ali Erhan Eren
Hakkımda.