İçeriğe geç

Ses Dalgalarıyla Taş Kırma (ESWL)

Üriner İnkontinans olarak adlandırılan idrar kaçırma istemsiz ve kontrol edilemeyecek seviyede bir idrar tutamama durumu olarak bilinir.

ESWL (Vücut Dışı Şok Dalgaları ile Taş Kırma)

Bu metot bir jenaratörden meydana getirilen ses dalgaları ya da ultrason eşliğinde ciltten böbrek taşına göndermekte olup, kuvvetli titreşimlerle kırılan taş parçalarını insan bedeninden dışarı atar. Prosedür taşın boyutu bulunduğu alana, kullanılan ekipmana göre değişir. Bu işlem neredeyse 30-45 dakikalar arasında sürer. Tamamen taşsızlık olabilmesi için ekstra seansa gerek duyulabilir. Fakat 3 seanstan daha çok uygulama yapılması asla tavsiye edilmez. İşlem ayaktan yapılabildiği için daha sonra hastanede yatış veya kalma durumları gerektirmez. Yeni jenerasyon aletlerden ötürü çocuk hastalar hariç anestezi yapılması gerekmez. Fakat hasta ağrı çekmesin diye işlem yapılmadan önce hastaya ağrı kesici yapılması daha sağlıklı olur.

ESWL işlemi kimlere uygulanabilir

Bu işlemin başarısı için taşın boyutu, sayısı, yeri, sertliği böbreğin anatomik yapısı ve taş ile cilt arası mesafesi vb. faktörlere bağlı olmakla çoğunlukla 2cm’den ufak taşlarda kullanımı tercih edilir. Çocuk hastalarda bu işlem güvenli bir şekilde uygulanmakta olup, çocuk hastalarda taşlar bu metotla daha basit bir şekilde kırılır ve dökülür. Çocuk hastalarda çekinceye uğratan tek kısım bu işlemin anesteziyle yapılıyor olmasıdır.

ESWL işlemi kimlere uygulanmaz

Hamilelerde, kan sulandırıcı ilaç kullanan veya kanama bozukluğu olan, aktif bir şekilde idrar yolu enfeksiyonuna sahip olan kişilerde uygulanmaz. Ek olarak ana atardamarlarında anevrizma olan ve çıkım darlığı olan hastalarda bu işlemi uygulamak riskli ve zararlı olur.


Cerrahi yöntemlere göre avantajları ile dezavantajları nelerdir

En mühim avantajları anestezi uygulaması gerektirmemesidir. İstenmeyen etki ve sonuçların (komplikasyon) daha az olmasıdır. Bu işlemi ayaktan uygulayabilip o gün içerisinde hasta eve yollanabilir. Dezavantajlarına geldiğimizde ise başarı yüzdesinin (özellikle sert yapıda ve böbreğin alt odacığında bulunan taşlarda) daha az olması ve taş parçalarının düşerken hastada ağrı veya tıkanıklık yapma ihtimalidir.

Opr. Dr. Ali Erhan Eren

Hakkımda.