Genital Siğil Tedavisi
Lokal Anestesi ile Gental Siğil Tedavisi (Kondilom) ve HPV
Erkeklerde ve kadınlarda görülen “Genital Siğiller (Kondilom)” için etken ajan olarak HPV (Human Papilloma Virüs) dünya genelinde ve ülkemizde cinsel yolla bulaşan en sık hastalık grubunu oluşturuyor. HPV’nin yaklaşık 30 farklı tipi genital sistemi enfekte eder; ancak görünür lezyonlara (siğil) en sık HPV Tip 6 ve Tip 11 neden olur. HPV ile ilişkili kanserlerden (serviks, penis, anal kanserler) ise en çok Tip 16 ve 18 gibi sessiz seyreden tipler sorumludur.
Nasıl bulaşır
En çok cinsel temas yoluyla (vajinal, oral, anal) bulaşır; ancak cinsel temas olmadan da bulaşması mümkün olabilir (elle temas, ortak jilet veya iç çamaşırı kullanımı, anneden bebeğe doğum sırasında geçiş gibi). Birçoğu (%70) herhangi bir bulgu göstermeden sessiz (asemptomatik) olarak seyreder. Bulaş sonrası lezyonların ortaya çıkması (inkübasyon süresi) 3 hafta ila 8 ay arasındadır.
Nasıl tanı konulur
Papillamatöz (karnabahar görünümlü) kırmızımsı ve kahverengi lezyonların görülmesi ile tanı konulabilir. Lezyon görünmeyen hastalarda ise genital bölgeye %3 ile %5’lik asetik asid tatbiki ile kondülomlar beyaz alanlar olarak izlenir. HPV – DNA ile subtiplendirme yapılabilir; ancak yaygın olarak kullanılmaz. Siğillerden rutin biyopsi yapılması da genellikle önerilmez. Atipik görünümlü, pigmente, sert veya ülsere siğillere, immün yetmezlikli hastalara ve tedavi sonrası düzelmeyen lezyonlara biyopsi önerilir.
HPV aşısı kimlere yapılmalıdır
Genital siğillerden korunmanın en etkin yolu elbette HPV aşısıdır. Bu aşı korunma amaçlı olarak 9 ila 45 yaş arası kadınlara ve erkeklere uygulanabilir. 15 yaşının altında ise 2 doz, üstünde ise 3 doz aşı önerilir ve muhteviyatında sekiz tip HPV virüsü içerir. 6 ay içerisinde 3 doz şeklinde uygulanır. HPV aşısı içerdiği HPV tipine karşı %100 koruma sağlar.
Nasıl tedavi edilir
HPV enfeksiyonunu tamamen ortadan kaldıracak ya da temizleyecek bir tedavi yöntemi yoktur; fakat virüslerin %90’ı iki yıl içerisinde kendiliğinden vücuttan kaybolabilir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesiyle virüsün vücuttan uzaklaştırılma şansı da artar. Virüs yok edilemese bile genital siğiller çeşitli yöntemlerle temizlenebilir. Tedavi edilmediği takdirde bu siğiller kümeler halinde büyüyüp çoğalabilir. Yöntemler şu şekildedir;
Koter veya lazer ile lezyonun yakılması
Kriyoterapi yöntemi ile genital siğilin dondurulması
Genital siğilin cerrahi olarak çıkartılması gibi tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Genital siğili olan kadınlar seviks kaneri açısından taramaya alınmalıdır. Benzer şekilde anal kondülomu olan riskli hastalar (HIV, transplant vb) anal sitoloji ile düzenli taranmalıdır. Peniste idrar deliğinde lezyonu olanlar ise idrar kanalı (üretra) ya da mesane tutulumu açısından endoskopik incelemeye alınmalıdır.
Opr. Dr. Ali Erhan Eren
Hakkımda.