İçeriğe geç

Testis Kanseri

Üriner İnkontinans olarak adlandırılan idrar kaçırma istemsiz ve kontrol edilemeyecek seviyede bir idrar tutamama durumu olarak bilinir.

Testis Kanseri

Testislerin temel işlevi sprem üretmek ve testosteron (erkeklik hormonu) salgılamaktır. Testis kanseri erkeklerde rastlanan bütün kanserlerin %1’lik kısmını kapsayan nadir kanser çeşitlerinden biridir. Fakat 18-35 yaş aralığı erkeklerde en fazla saptanan solid kanser çeşidini oluşturmaktadır.

Belirtileri Nelerdir?

Testis kanserinde en çok görülen olgu testiste ağrısız ele gelen kitledir. Fakat kitlelerin bir kısmı ağrıya neden olabilir. Testiste ele gelen bir şişlik veya kitle durumunda hemen bir üroloji uzmanına başvurmak gerekmektedir. Bu kanser çeşidini erken teşhisini koyabilmek için erkekler ayda bir defa sıcak bir duş sonrası kendi kendilerini muayene etmeleri tavsiye edilir. Ele gelen kitle harici ilerlemiş vakalarda uzak organ yayılımına bağlı gelişen sırt ağrısı, kemik ağrısı, bilinç değişikliği, öksürük gibi şikayetler gözlenir. Bazen ise hormon salınıma paralel olarak memelerde büyüme ve ağrı gibi şikayetlere de sebebiyet verebilir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

İnmemiş testis hastalarında cerrahi işleme tabi tutulmuş olsalar bile testis kanseri görülme riski 4-8 kat artmaktadır. Daha önceden testis kanseri vakası yaşamış bir aile bireyinin de bunu etkilediği gözlemlenmiştir. Bir takım genetik rahatsızlıklar (kleinefelter sendromu, down sendromu, vb), esrar kullanımı ve beyaz ırk testis kanseri gelişimi için risk barındırmaktadır.

Teşhis Nasıl Konulur?

Testiste ele gelen bir kitle hissedildiği andan itibaren aksi tespit edilene kadar kötü huylu olarak kabul edilir. Teşhis koymak için ilk olarak ve en yaygın olarak kullanılan görüntüleme metodu skrotal ultrasondur. Ultrason ile testiste kitle saptanması durumunda bazı tümör belirteçlerinin (βHCG AFP LDH) kan seviyelerini kesinlikle kontrol etmek lazımdır. Bu tümör belirtileri hastalığın evrelere bölüştürülmesinde ve sonrasında seyrinin ilerleyişinin takibinde önem taşımaktadır. İleri evrede hastalıktan şüphe duyulan belirtilerde bilgisayarlı tomografi, kemik kemik sintigrafisi ve PET/CT gibi tetkiklere başvurulabilir.


Tedavisi Nasıl Yapılır?

Testis tümörü teşhisi koyulduğunda zaman kaybetmeden uzmanlar tarafından müdahale yapılması gerekir. İnguinal orşiektomi ismindeki bu işlemde, kasık bölgesinden bir kesi ile testis çıkarılır, Çıkan patoloji sonuçlarına göre ileri tedavi ve takip işlemleri saptanır. Bazı hastalarda ikinci bir operasyonla lenf nodul çıkarılması ameliyatı (RPLND), Radyoterapi veya Kemoterapi gibi tedaviler gerekebilir. Tedavi protokolünün kesinleştirilmesi ilgili branş hekimleri tarafından (Üroloji, Medikal Onkoloji ve Radyasyon Onkolojisi) ortak karar verilmesi en doğru yaklaşımı belirlemek açısından mühiimdir.

Opr. Dr. Ali Erhan Eren

Hakkımda.