İçeriğe geç

Adrenal Tümörler

Üriner İnkontinans olarak adlandırılan idrar kaçırma istemsiz ve kontrol edilemeyecek seviyede bir idrar tutamama durumu olarak bilinir.

Böbrek üstü bezleri (adrenal ya da sürrenal bez) böbreklerin hemen üzerinde bulunan hayati önemi olan birkaç hormon salınımdan görevli olan iki adet bez yapısında organdır.

Böbrek üstü bezinde tesadüfen ile tespit edilen kitleler (adrenal tümörler) yaygın olmak da ve genellikle yaş ilerledikçe sıklıkla çoğalmaktadır. Bu kitleler genellikle herhangi bir cerrahi tedavi istemeyen, iyi huylu ve olması gerekenden fazla hormon üretimine sebep olmayan kitlelerdir.

Belirtileri Nelerdir?

Hormon salınımına sebebiyet veren eğer kitle ise salınan hormona paralel olarak yüksek tansiyon, çarpıntı, terleme, kıllanma, kilo alımı, yüzde ve karın bölgesinde yağlanmalar, sivilcelenme, sinirlilik ve cinsel fonksiyon bozukluğu gibi birçok soruna yol açar.

Kitle çok büyüme göstermişse bazı belirtileri (karın ağrısı, kabızlık vs) ve karında ele gelen kitle, uzak organ mtastazı yapmışsa bununla birlikte şikayetlere (bilinç bulanıklığı, kemik ağrısı, öksürük, sarılık vs) sebebiyet verebilir.

Tanı Nasıl Konulur?

Genel klinik yaklaşım, radyolojik tetkiklerle birlikte iyi huylu/kötü huylu ayırımını yapabilir. Hormon testleri ile kitle ilişkisi fazla hormon salgısı olup olmadığını gösterir. Adrenal tümörler, bilgisayarlı Tomografi (BT) ya da Manyetik Rezonans (MR) testleri ile %90 gibi bir oranın üzerinde iyi veya kötü huylu olduğunu tespit edebilir.


Ameliyat Ne Zaman Düşünülmeli?

Şüpheli kitleler olduğu zaman aşırı hormon yapımı ile ilişkili olgular bulunduğunda, kitlenin büyüklüğü 4 cm’den büyük ya da yıllık izlemde 10 mm’den fazla büyüyorsa düşünülmeli ve önerilmelidir. Tümör işlevselse yani hormon üretiyorsa ilk olarak Endokrinoloji Uzmanı ile birlikte ilaç tedavisi uygulanmalı. Her şeyi kontrol altına aldıktan sonra cerrahi işlem planlanmalıdır.

Genel olarak 4cm’den ufak, iyi huylu gibi görünen ve aşırı hormon salınımına sebep olmayan kitleler (adrenal tümörler) cerrahi önerilmeden izlenir. 6 ay ya da 1 yıl arayla yapılan tetkikler ve takiplerde genelde kitle boyutu ve şüpheli hormon fazlalığının tespit edilmesi yeterlidir.

Ameliyat kararı verilmişse cerrahi işlem laparoskopik, robotik veya açık yöntemlerle yapılabilir. Laparoskopik ve Robotik Cerrahi deneyimli uzmanlar tarafından kullanıldığında bir lütuftur ve bir sürü avantaj getirmektedir. Estetik açıdan büyük bir kesi izinden kurtarmakla birlikte konforlu ve hızlı bir iyileşme süreci sunmaktadır.

Opr. Dr. Ali Erhan Eren

Hakkımda.