İçeriğe geç

Üreteroskopi (URS)

Üriner İnkontinans olarak adlandırılan idrar kaçırma istemsiz ve kontrol edilemeyecek seviyede bir idrar tutamama durumu olarak bilinir.

Üreteroskopi (URS)

Böbrek ve idrar torbası arasındaki ince bağlantı kanalına üreter deriz. Üreter taşlarını tedavi etmek için kullanılan ve idrar kanalından girerek yapılan endoskopik (kapalı) bir ameliyattır.

Nasıl uygulanır

Genel veya belden uyuşturarak (spinal) anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Ameliyat esnasında rijid veya esnek (fleksibl) endeskoplar kullanılabilir. Yapılan işlem cihaza göre adlandırılabilir. Hastayı sırt üstü yatırıp, litotomi (doğum) pozisyonuna geçirilmesi gerekir. Taş, Endoskoptan yollanan lazer taş kırma aletiyle çok ufak parçalara bölünür. Gerekirse basket kateter isimli cihaz sayesinde taş parçaları vücuttan dışarı atılabilir. Taş fazla büyükse, kanal duvarında ciddi manada ödem yapmışsa veya bir yaralanma durumu söz konusu olmuşsa, böbrek ve mesane arasına idrar akışının devamlılığını sürdürmesi amacıyla bir stent koyulabilir. Ortalama 1-2 hafta sonrasında bu stent alınır.

Avantajları

Bir kesme veya delme işlemleri yapılmadığından kaynaklı hasta gün içinde taburcu olabilir. Ertesi gün normal rutin hayatına devam edebilir. Başarı şansı yüksek, komplikasyon (istenmeyen herhangi bir yan etki) yüzdesi fazlasıyla düşük olduğu için güvenli bir ameliyattır. Aktif bir biçimde idrar yolu enfeksiyonu olan hastalar hariç bütün hastalara güvenli bir şekilde uygulama yapılabilir.

Riskleri

Endoskopik (kapalı) bir işlem olduğu halde birkaç risk barındırır. Endoskop idrar kanalından geçemeyecek bir durumunda olursa (idrar kanalının dar olması gibi) stent koyularak ikinci seansa ertelenebilir. İşlemin korkulan komplikasyonu (istenmeyen yan etki) kanalın yaralanma ve kopma durumudur. Yaralanmaların çoğu kısmı stent koyularak iyileşebilirken, kopma veya aşırı ciddi yaralanma durumlarında uzman tarafından onarım söz konusu haline gelir. Ameliyattan sonra antibiyotik tedavisi isteyen enfeksiyon, kanama ve ateş gibi görülebilen diğer nadide yan etkileri oluyor. Bu tarz istenmeyen komplikasyonların meydana gelmemesi için özenle cerrahi öncesi hazırlık, ince enstrümanların kullanımı ve cerrahi deneyim aşırı önem taşımaktadır.


Opr. Dr. Ali Erhan Eren

Hakkımda.