İçeriğe geç

Perkütan Nefrolitotomi (PNL)

Üriner İnkontinans olarak adlandırılan idrar kaçırma istemsiz ve kontrol edilemeyecek seviyede bir idrar tutamama durumu olarak bilinir.

Perkütan Nefrolitotomi (PNL) sırttan ufak bir delik açılarak gerçekleştirilen endoskopik( kapalı) bir ameliyat tekniğini olan (PNL) börek taşlarının tedavisinde kullanır. Bu kullanılan yöntem daha fazla olarak 2 cm’den daha büyük taşlarda ya da başka seçeneklerinin (ESWL ve RİRC) başarıya ulaşamadığı için daha küçük böbrek taşlarında uygulanır.

Nasıl Yapılır?

Hastanın sırt kısmına doğru böbreğin içine ortalama 1 cm kalınlığında bir tüp konulur ve tünel meydana getirilir. Bu tünel içerisinden yollanan endeskopla böbreğin içindeki taşlara ulaşmış olur. Bir bütün şeklinde taşlar ya da türlü kırıcılarla (pnömotik, ultrasonik ya da lazer) parçalar halinde aynı şekilde dışarıya çıkar. Atılım sonrası gerekli olursa ameliyatın gerçekleştiği delikten böbreğe ince bir plastik tüp (nefrostomi tüpü) koyulur. Ameliyat sonrası seri iyileşme alabilmek için 1-2 gün beklenmesi gerekir. Ufak taşlarda ve problemsiz biten ameliyatlarda çoğunlukla bu tüpü koyma gereğinde bulunulmaz.

Kaç çeşit ameliyat mevcut

PNL ameliyatı son senelerde üstünde çalışılan ve ilerleme kaydedilen ince endoskop ve enstrümanların vasıtasıyla daha ufak kesilerden yapılabilen bir duruma gelmiştir. Ameliyat, koyulan tüpün boyutuna göre adlandırılmakta olup; standart yöntemde 30 Fr (1 cm) boyutunda bir tüp koyulurken, mini-PNL metodunda 15-18 Fr boyutunda tüpler (5-6 mm), ultramini-PNL yönteminde ise 12-14 Fr çaplı (3-4 mm) tüpler kullanılmaktadır. Kullanılan tüpün boyutu küçüldükçe ameliyattan kaynaklı kanama gibi istenmeyen olayların ortaya çıkma halini azaltır. Yine de daha ufak çaplı aygıtlarla gerçekleştirilen ameliyatlar sonrasında iyileşme daha seri olmakta ve hasta daha az ağrı çekmektedir. Bu sayede daha rahat iyileşme süreci yaşanır.

Avantajları neler

Bu metodun çeşitli yöntemlere oranla en önemli özelliği 2cm’den büyük taşlar için ” başarı(taşsızlık) şansı en büyük” metot olarak geçmesidir. Eskiye bakıldığında büyük böbrek taşlarının tedavisi çoğunlukla uygulanan ve büyük kesiden yapılan açık taş ameliyatlarına göre kozmetik açıdan büyük bir fırsat sağlar ve daha seri rahat bir iyileşme dönemi yaşamasına katkıda bulunur.


Riskleri neler

Kapalı endoskopik bir metot olarak kabul edilse de bu ameliyat; enfeksiyon, kanama ve yakın çevredeki organların zarar görmesi gibi riskleri vardır. Bu riskleri minimum seviyede tutmanın yolu ise ameliyattan önce düzgün hazırlık yapmak ve tam donanımlı bir ekipmana sahip olmaktan geçer. En önemlisi de cerrahın bu ameliyat konusunda yeterince deneyime ulaşmış olmasıdır.

Opr. Dr. Ali Erhan Eren

Hakkımda.