İçeriğe geç

MR Füzyon Biyopsi

Üriner İnkontinans olarak adlandırılan idrar kaçırma istemsiz ve kontrol edilemeyecek seviyede bir idrar tutamama durumu olarak bilinir.

Erkeklerde akciğer kanserinin ardından en çok rastlanan kanser türü olan prostat erken tanı ile başarıyla tedavi edilmektedir. Amerikan Kanser Derneği‘nin açıkladığı rakamlara göre yaşamı süresince her 6 erkekten 1’i prostat kanserine yakalanmaktadır. Erken tanının çok önemli olduğu bu hastalığın teşhisi esnasında devrim niteliğindeki gelişmelerden biri de “MR Füzyon Biyopsi” yöntemidir.

Prostat kanserinde erken tanının önemi

Prostat kanseri tipik olarak erken belirtlerle ortaya çıkmayabilir; ancak ilerleyen dönem içerisinde ortaya çıkan şikayetlerle kendini belli edebilir. Bu dönemde kişinin bu hastalığın pençesinden kurtulma şansı biraz zordur. Bu sebepten hastalık henüz prostat içerisinde sınırlı durumdayken, herhangi bir klinik bulgu saptanmadığı için erken dönemde tespit edilmesi oldukça önem arz eder. Erken tanı adına, aile içerisinde prostat kanseri geçmişi olanların 45 yaş, olmayanların da 50 yaşından sonra yılda bir kez olarak prostat muayenesi için bir üroloji uzmanına başvurmasında fayda vardır.

Prostattan salgılanan ve belirli bir oranda kana geçen “PSA” denilen bir proteinin kandaki seviyesinin ölçülmesi ve prostatın makattan parmak yardımıyla muayenesi tanı için ilk basamağı oluşturan yöntemlerdendir. Her iki teşhis yönteminde prostat kanseri şüphesine sebep olacak bulgular tespit edilir ise kesin tanı konulması amacı adına prostat biyopsisiyle doku örneklemesi yapılması gerekir.

Prostat Biyopsisi nasıl gerçekleştirilir

En bilinen prostat biyopsisi klasik olarak ultrason yardımıyla makattan girilerek yapılır. Prostatın 10 ila 12 noktasına körlemesine atış yapılarak doku örnekleri alınır. Bu yöntem sayesinde prostat kanseri olgularının yalnızca %70 ila %75’ine tanı konulabilir. Kanser olgularının bir kısmı atlanabilir. Biyopsinin ardından kanser tanısı konulmayan; ancak kanser şüphesi devam eden olgular için tekrarlayan biyopsiler yapılması önerilir. Bu tür hastalarda enfeksiyon, ağrı ve kanama gibi riskler görülebilir.

Modern bir yöntem

Bu yöntem, prostatta kanser şüphesi taşıyan dokular saptanarak hedefe yönelik nokta atış yapılmasını sağlayan yüksek hassasiyetli “akıllı biyopsi” uygulamasıdır.

Öncelikli olarak işlemde prostata ait çok kesitli MR görüntüleri incelenir ve kanser açısından şüpheli odak noktalar işaretlenir. Sonrasında ise MR görüntüleri özel bir yazılım ile işlenir ve ultrason görüntüleri ile birleştirilir. Bu görüntülerin 3 boyutlu bir model haline getirilmesinin ardından biyopsi iğnesi robotik bir kol yardımı ile işaretli şüpheli noktalara doğru yönlendirilir ve direkt olarak hedefte biyopsi işlemi gerçekleştirilir.

Prostat kanserinin tanısı için oldukça yüksek bir doğruluk oranına (%98) sahip olunan bu yöntemde, standart biyopsiler içerisinde olduğu gibi kanser olguları atlanmamaktadır ve tekrarlayan biyopsilere de gerek kalmamaktadır.


Opr. Dr. Ali Erhan Eren

Hakkımda.