İçeriğe geç

HoLEP Prostat Ameliyatı

HoLEP Prostat Ameliyatı

HoLEP ameliyatı, holmium lazer enerjisi denilen bir teknoloji kullanılarak büyümüş olan prostat dokusunun kapsülünden ayrılarak endoskopi yöntemiyle tamamiyle çıkarılmasıdır. Prostat büyümesinin tedavisi için uygulanan güncel bir ameliyat yöntemi olan ve diğer yöntemlere göre üstün taraflarının olması sebebiyle Avrupa’da ve Amerika’da kısa bir zaman dilimi içerisinde popüler olan “HoLEP ameliyatı” Üroloji literatürü içerisinde yer alan kılavuzlarda da altın standart tedavi yöntemi olarak yer alır.

HoLEP kelimesinin İngilizce açılımı “Holmium Laser Enucleation of Prostate” olup, lazer yardımı ile birlikte büyümüş olan prostat iç dokusunun (adenom) kapsülden ayrılarak çıkarılması anlamına gelir. Bu operasyon herhangi bir kesi yapılmadan idrar kanalından bir endoskop yardımıyla girilerek yapılır. Lazer vasıtasıyla kapsülünden ayrılan prostat dokusu sonrasında idrar torbasının içinde küçük parçalara ayrılarak dışarı alınır.

İyi Huylu Prostat Büyümesi

İyi Huylu Prostat Büyümesi (BPH) denilen rahatsızlık, ilerleyen yaşla birlikte büyüyen prostatın etrafını sardığı mesanenin (idrar torbası) çıkışını tıkaması ve idrar gelişine engel olmasıdır.  50 ve 60’lı yaşlarındaki erkeklerin yaklaşık olarak yarısında; daha ileri yaş grubundaki erkeklerin ise %90’ına kadar kapsayacak şekilde idrar yapmakla ilgili sorunlara neden olabilir. Kesik kesik gelen idrar, zayıf gelen idrar, idrarın tam boşaltılamaması, sık idrara çıkma, gece aniden gelen idrara kalkma hissi, idrardan kan gelmesi gibi şikayetler en bilinen belirtileridir. İlerleyen durumlarda müdahale için gecikilmiş ise hastanın yaşam konforu ciddi anlamda bozulabilir ve sonrasında böbrek yetmezliğine kadar giden ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.


Açık prostat ameliyatına göre avantajları nedir

Bu operasyon özünde açık prostat ameliyatıyla benzer prensipler dahilinde yapılır; ancak açık prostat ameliyatından farklı olarak herhangi bir kesi olmadan tamamen kapalı olarak gerçekleştirilir. Açık prostat ameliyatına göre ise kanama miktarı daha az olur. Sonda kalış süresi ve hastanede yatış zamanı da daha kısa sürer.

Hastalar açık ameliyata göre daha konforlu ve hızlı bir biçimde iyileşme sürecine girerek erken zamanda günlük yaşantılarına dönebilir. Geniş görüş altında gözle görülerek gerçekleştirilen bir operasyon için içeride hiç doku kalmamasına, dolayısıyla açık prostat ameliyatına göre daha iyi sonuçlar elde edilmesine oldukça dikkat gösterilir.

Diğer kapalı tekniklere göre avantajları nedir

Bu tekniğin diğer kapalı prostat ameliyatlarına (TUR ve Greenlight gibi) göre sağladığı bazı önemli üstünlükler vardır. HoLEP ameliyatında prostat dokusunun kapsülü dışarısında kalan kısmının tamamı çıkartıldığı için hastalığın tekrarlama riski yok denecek kadar azdır.

TUR ve Greenlight gibi kapalı yöntemler ile yapılan ameliyatlar içerisinde prostat dokusunun tam olarak çıkartılamaması sebebiyle sonuçlar özellikle de büyük prostatlarda HoLEP kadar yüz güldürücü olmayabilir. Bu ameliyatlarda kalan prostat dokusu zamanla büyüyebilir ve belirli bir süre sonra tekrar benzer şikayetlere neden olabilir.

Ameliyat sonrasında idrar kaçırma ve cinsel yaşamda sorunlar meydana gelir mi

HoLEP ameliyatı esnasında kullanılan lazer enerjisinin etkilediği doku derinliği oldukça azdır. Bu sebeple de prostatın dışında seyreden ve ereksiyonu (sertleşmeyi) sağlayan sinirler etkilenmez ve ameliyat sonrası cinsel işlev bozukluğu gibi sorunlarla da karşılaşılmaz. İdrarı tutmayı sağlayan sfinkter adı verilen yapı ameliyatla müdahele edilen alanın dışında kaldığı ve korunduğu için işlem sonrası idrar kaçırma gibi problemler de izlenmez.

Opr. Dr. Ali Erhan Eren

Hakkımda.